Bodzás panna-cotta, bodzaszörpös eperraguval

Holunder Panna Cotta mit Erdbeer-Ragout mit Holundersirup

Itt van a bodza szezon, és úton-útfélen ránk integet ernyös virágaival, jellegzetes illatával. Nem csak szörp készíthetö ebböl a sokoldalú gyógynövényböl, különleges  íze egyedivé teszi a desszerteket is.

“A nép szíveli a bodzát, mert igénytelen, mint ő maga, és ha haszon nincs is belőle, gondot se kell rá viselni. Az erdőszélben tanyák vannak, és rendesen minden tanya körül ott kujtorog a bodza, mint a legprimitívebb díszfa. Hívni se kell, megtelepszik magától, és mindenütt jól érzi magát, ahol embert érez..

Senki sem látott még bodzát, amelyik csak egy bogyót termett volna. Millió bogyót terem, és abban hárommillió mag van. Szóval megvan benne a jó szándék, hogy egy nagy bodzáskertté változtassa a világot kelettől nyugatig.”
(Móra Ferenc-Georgikon)
Ezt nem hagyhattam ki 🙂

Hozzávalók:

  • 250 ml. tejszín
  • 250 ml. tej
  • 2-3 e.kanál cukor
  • 100 ml. bodzaszörp
  • 100 ml. viz
  • 30 dkg. eper
  • 5-6 db. bodzavirág
  • 1 e. kanál étkezésikeményitö
  • 4 lap zselatin

A tejszínt és a tejet összeöntöttem, és a megmosott bodzavirággal, cukorral, felfőztem. Hagytam állni egy éjszakát, majd kivettem belőle a virágokat, és újra felfőztem.
A zselatinlapokat hideg vízbe beáztattam, majd kicsavartam és a tejhez kevertem.
Hideg vízzel kiöblített formákba öntöttem, legalább 5-6 órát hűtőszekrénybe tettem.

Az epret feldaraboltam és a bodzaszörppel, vizzel, főni tettem, miután jól felforrt, felét botmixerrel az epernek pépesítettem. Az étkezési keményítőt 3-4 e.kanál hideg vízzel elkavartam, és ezzel besűrűsítettem az epret. Miután kihült, ezzel az eperraguval tálaltam a  panna-cottát .

Holunder Panna Cotta mit Erdbeer-Ragout mit Holundersirup

Es ist Holunder-Saison und überall winken uns die schirmartigen Blüten mit ihrem charakteristischen Duft zu. Aus dieser vielseitigen Heilpflanze kann nicht nur Sirup hergestellt werden, ihr einzigartiger Geschmack verleiht auch Desserts eine besondere Note.

Zutaten:

250 ml Milch

2-3 EL Zucker

100 ml Holundersirup

100 ml Wasser

30 dag Erdbeeren

5-6 Holunderblüten

1 EL Maisstärke

4 Blatt Gelatine

250 ml Sahne

Sahne, Milch, Holunderblüten, Zucker in einem Topf zum Kochen bringen. Eine Nacht stehen lassen, dann die Blüten herausnehmen und erneut erhitzen. Gelatineblätter in kaltem Wasser einweichen, ausdrücken und in die Milch geben. In kalt ausgespülte Formen füllen und mindestens 5-6 Stunden im Kühlschrank kalt stellen.

Die Erdbeeren in kleine Stücke schneiden und mit Holundersirup und Wasser in einen Topf geben. Zum Kochen bringen und die Hälfte der Erdbeeren pürieren. Die Maisstärke in 3-4 EL kaltem Wasser auflösen und damit die Erdbeeren eindicken. Nach dem Abkühlen mit diesem Erdbeerragout die Panna Cotta servieren.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s